Elleboogklachten

Algemeen lichaamsregio van de Elleboog

Het ellebooggewricht (articulatio cubiti) genoemd en wordt gevormd door de bovenarm(humerus), het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). Deze drie botten vormen in het ellebooggewricht ook nog drie deelgewrichten. Het ellebooggewricht is een scharniergewricht welke zorgt voor het buigen (flexie) en strekken (extensie) van de arm. Daarnaast maakt de arm ook een pro- en supinatie beweging. Bij pronatie draait de onderarm naar binnen (proost) en bij supinatie draait onderarm naar buiten (soep eten).

Spieren & functies van de elleboog

Zoals bij ieder gewricht bevinden er zich spieren rondom de elleboog. Spieren die zorgen voor het buigen van de elleboog (flexie) zijn de m. biceps brachii (tweekoppige spier) en de m. brachialis. De spier die zorgt voor het strekken van de elleboog (extensie) is de driekoppige spier, m. triceps brachii. Dan zijn er twee spieren die zorgen voor pronatie: m. pronator teres en de m. pronator quadratus. Voor supinatie zorgen ook weer twee spieren namelijk, m. supinator en de m. biceps brachii.

Banden rondom het ellebooggewricht

Om het ellebooggewricht te verstevigen bevinden er zich banden rondom het ellebooggewricht. Deze banden, ook wel ligamenten genoemd, zorgen voor extra stabiliteit van de elleboog. Het humeroradiaal en het humero-ulnair gewricht beschikken over een stevige bandgeleiding door de collaterale banden die het gewrichtskapsel aan de zijkant versterken. Deze collaterale banden heten lig. Collaterale ulnare en lig. Collaterale radiale. Deze banden lopen waaiervormig zodat ze in elke stand van het gewricht steun kunnen geven. Het lig. anulare radii houdt het proximale radio-ulnair gewricht op zijn plaats.

De meest voorkomende symptomen

– Pijn aan de elleboog.

De pijn kan variëren van indringend stekend tot zeurend met klachtenvrije periodes.

Onderhands tillen wekt de pijn op en/of na gedane werkzaamheden soms verheviging van klachten.

– Uitstralende pijn soms in de onderarm richting hand.

– Onaangename of zelfs hevige pijn in rust.

– De elleboog kan maar beperkt gebruikt worden.

– Er is vaak geen duidelijke oorzaak voor de opleving van de pijn.

Pijn in pols, hand of schouderregio zijn zeldzaam. Röntgenonderzoek geeft geen bijzonderheden (kalkafzettingen in de pees zijn eerder uitzondering dan regel).

Er zijn vrijwel nooit specifieke uiterlijke kenmerken aan de golfarm/-elleboog te zien. In een gevorderd stadium kan leiden tot kracht en coördinatieverlies.

Doordat de pijn in het begin nog wel eens wegtrekt blijven mensen de arm belasten waardoor dit tot pijnklachten kan leiden die ook ’s nachts aanhouden, ook als de arm niet wordt gebruikt.

Oorzaken van Elleboogklachten

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van deze aandoening. Deze factoren worden door de

fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige van deze factoren bevatten:

– Te veel of verkeerde training of activiteit

– Slechte sporttechniek of materiaal

– Spierzwakte

– Gewricht stijfheid (voornamelijk in de pols, elleboog, nek of bovenrug)

– Verkorte spieren

– Inadequate warming-up

– Slechte houding

– Slechte revalidatie van eerdere elleboogblessure(s)

– Blessuregeschiedenis van de nek, schouder of bovenrug.

Herken je 1 of meerdere situaties van jezelf?

– Ik heb last aan de binnenzijde van de elleboog

– Ik heb last aan de buitenzijde van de elleboog

– Ik heb een paar maanden last van mijn elleboog:

– Ik heb jaren last van mijn elleboog en ben al overal bijna geweest

– Ik heb een elleboog die niet goed strekt of buigt

– Ik heb pijnscheuten door mijn elleboog heen